Archive for September 5th, 2010

Lagu-lagu Raya

5 September 2010

Ramadhan sudah sampai ke penghujungnya. Antara tanda-tanda yang jelas adalah semakin ramai orang berpusu-pusu ke shopping kompleks pada waktu berbuka dan semakin sikit orang berlumba-lumba ke masjid untuk menunaikan Tarawikh. Tanda-tanda ni dah saban tahun aku perhatikan so ini bermakna aku termasuklah dalam kategori yang sama hehehe.

Antara tanda lain adalah stesen-stesen radio dah start main lagu raya. Walaupun tak sekerap yang aku harapkan, tapi boleh kata dalam sejam tu ada la 3-4 lagu diorang mainkan. Pada pandangan aku, time macam ni patut stesen-stesen radio ni dah stop mainkan lagu lain dan hanya fokus pada lagu raya je.

Kalau sebut lagu raya, lagu-lagu evergreen atau malar hijau tetap menjadi pojaan hatiku. No offence pada komposer-komposer atau artis-artis yang dok sibuk cipta lagu baru, tapi pada pandangan aku…baik rentikan la. Aku tak tau la ada ke manusia yang minat pada lagu-lagu raya baru ni. And bila sebut lagu evergreen ni, lagu-lagu ni perlulah dinyanyikan oleh penyanyi asal. Penyanyi-penyanyi zaman sekarang yang cuba memberi nafas baru…baik hentikan la sebab nafas tu sedikit berbau.

Antara Top 5 lagu raya kegemaran aku (tanpa menurut turutan) adalah seperti berikut:

1. Sepasang Kurung Biru – Khairil Johari Johar
2. Selamat Hari Raya – Sanisah Huri
3. Cahaya Aidilfitri – Black Dog Bone
4. Ku Pohon Restu Ayah Dan Bonda – Al-Jawaher
5. Satu Hari Di Hari Raya – M. Nasir

***

p/s: Di penghujung Ramadhan ni marilah kita sama-sama berusaha membanyakkan amalan. Antara penyesalan aku pada Ramadhan kali ini adalah aku gagal untuk bersolat tarawikh pada setiap malam Ramadhan. Astaghfirullah…

Advertisements