Archive for January, 2011

Cuba Teka Berapa Ringgit?

19 January 2011

Di suatu malam ketika menghadap makan malam….

Aku keluar makan dengan Lein. Aku tak makan. Diet kononnya. Pirah…padahal dah melantak petang tu. So disebabkan aku tak makan, mata aku memerhatikan keadaan sekeliling. Akhirnya aku terpandang satu iklan :

KEREPEK

1 BUNGKUS RM6.00

2 BUNGKUS RM10.00

“Lein, kerepek tu 1 bungkus RM6. 2 bungkus RM10. Kalau 3 bungkus berapa?”

“Ala, ikut tokey tu la nak letak berapa. RM18 ke, RM17 ke.”

“Kita bet. Cuba teka berapa ringgit?”

“Ok. Kalau sebagai penjual, RM18. Kalau pembeli RM15.”

“Eh, mana boleh macam tu. Teka satu je.”

“Ok. RM15.”

“Ok. Fadh teka RM16. Nanti Fadh tanya tokey tu.”

Lalu aku berjalan ke gerai itu dan bertanya…

“Kak, kerepek ni satu bungkus RM6. Kalau tiga berapa ye kak?”

“Kalau tiga RM16 dik.”

“Terima kasih ye kak.” kataku sambil berjalan pulang ke meja aku dengan penuh kegirangan kerana memenangi bet tersebut.

Pape Jela

16 January 2011

Jangan silap paham. Entry kali ni bukan lah sebab aku nak luahkan perasaan fed up aku atau pape yang seumpamanya. Entry kali ni berkaitan pape cerita yang aku lalui baru-baru ni. Macam-macam cerita yang maybe tak appropriate kalau aku letak dalam satu entry je. So aku rojakkan dalam satu entry je bertajuk Pape Jela ni.

Cerita Pertama

Last week aku bawak team bowling ofis aku masuk pertandingan antara Pejabat Tanah negeri Selangor dekat Genting Highland. Korang mesti pelik nape buat kat Genting, dalam negeri Pahang. Ni sebab tuan rumah tournament tu Pejabat Tanah Hulu Selangor. Disebabkan Hulu Selangor takde pusat bowling so diorang buatla tournament tu kat Genting, tempat yang paling dekat.

Aku jadik manager untuk team laki dengan pompuan. Team laki dapat no 6 daripada 9. Kira okla tu kan? Yang aku bangga team pompuan dapat no 1 despite serba serbi kurang. Team ni orang tak letak harapan pun sebab kitorang tak penah menang sejak azali lagi. Tapi hari tu diorang tunjukkan consistency. Average tiap player dalam 150 per game. Pendek kata, diorang menjadik la time hari tournament tu.

Kalau nak compare dengan team-team lain yang dapat full support dari opis masing-masing, kitorang tak seuntung tu. Training to be honest aku kena pandai-pandai carik duit. Nasib baik aku dapat sahabat-sahabat yang sanggup hidup susah dan senang dengan aku. So takdelah aku kekeringan dari sudut kewangan sorang-sorang. Korang mesti cakap “ala, dah menang tu mesti opis reimburse balik duitkan?”. Tapi sayang…seribu kali sayang. Tak semua benda seindah tu. Opis hanya akan bayar duit penginapan, baju dengan elaun je. Duit training selama 5 hari tu pandai-pandai la urus sendirik. Takpela, yang penting kitorang jadik juara!!

Ok, to be honest, aku jadik manager bukan sebab aku suka bowling. Tapi sebab main kat Genting. Aku pi sana dengan harapan boleh pi main kat theme park die, sekali tournament tu abis pukul 8 malam daaa…..

Cerita Kedua

Aku dah start kelas dah minggu ni. 4 kelas. 1 kelas 2 jam. So total 8 jam. By the time masuk je kelas ketiga, aku dah start mengantuk. Kelas law. Seriously aku tak paham pape. Kecuali bila lecturer cerita pasal land law. Time tu ada la lecturer mintak aku cerita sikit pasal land law. Aku pun kencing la. Bukan diorang tau pun kalau aku tipu mwahahaha. Land law tu basically banyak tanya pasal transaction. Sikit-sikit tu ingatla. Kalau tanya pasal penguatkuasaan atau kesalahan boleh la aku nak cerita lebih.

Bila kelas cramp macam ni aku tak sure aku boleh cope ke tak? Pelan-pelan la aku kayuh. Sayang kalau benti tengah jalan. Orang kata dah alang-alang belaja ni baik sampai abis. Kalau dapat lulus cemerlang bolehla aku nak cerita kat anak-anak aku sok aku ada dua degree. Boleh nak cabar diorang belajar rajin-rajin macam ayah die. Hahahaha

Cerita Ketiga

Kalau tak salah aku dalam paper Berita Harian hari sabtu semalam ada cerita pasal hobi kaum lelaki. Tulis blog ni pun masukla dalam kategori tu. Tapi tak taula apa yang aku buat ni boleh dikategorikan sebagai hobi atau tak. Sebab kalau hobi mestilah aku consistent tuliskan? Tapi ni takde pun. Aku tulis ikut dan aku jek. Bila ada masa aku tulis la. Kalau tak, nak bukak blog orang lain pun….haram!!

Actually apa hobi aku pun aku tak tau. Yang aku tau…aku suka bekerja. So maybe hobi aku adalah kerja aku kot. Boleh ke macam tu?

Hmm…tu je kot untuk entry kali ni. Ada masa aku tulis lagi. Till then…

Aku Environmentalist? Takdelah

9 January 2011

Seingat aku lah, dah dekat 3 tahun tiap kali kalau aku pegi shopping mesti aku bawak beg sendirik. Aku tak pakai beg plastik kat shopping complex atau pasaraya. Kalau aku beli dalam kuantiti yang kecik pulak selalunya aku akan tolak dari menggunakan plastik gak. Sebaliknya aku akan bawak je barang tu keluar kedai dengan tak menggunakan plastik.

Aktiviti ni aku dah amalkan sekian lama. Lebih lama daripada saranan Kerajaan baru-baru ini untuk mengenakan bayaran kalau kita guna plastik kat pasaraya. Walaupun doposen je die caj, tapi kalau dah seribu kali kita pi shopping, banyak tu kena bayar yob. So bila government implement peraturan ni, aku adalah antara sebahagian kecik orang yang tak kena tempiasnye la. Dan sebenarnya aku tak nampak point kenapa orang kena marah bila kena caj doposen bila guna plastik.

Walaupun aku dah amalkan benda ni lama dah, tapi aku bukanlah environmentalist. Bagi aku, golongan environmentalist ni adalah golongan yang tau bilangan beruang dalam hutan. Tau keluasan antartika yang dah kena sinaran uv. Tau berapa nipis lapisan ozon yang tinggal. Aku? Aku tak tau semua benda tu. Aku bawak beg pi shopping sebab aku rasa apa yang aku buat tu make sense. No particular or specific reason.

Aku suka recycle. Tapi macam yang aku cakap, aku bukan environmentalist. Kalau environmentalist diorang recycle sebab diorang cintakan alam. Aku pun cintakan alam. Tapi aku recycle sebab aku nak dapatkan duit. Yup, duit tah berapa sen kalau aku recycle surat khabar lama dengan tin aluminium tu. Dan aku confirm takkan bagi surat khabar lama aku free-free untuk orang lain recycle demi kebaikan alam. At least aku mestila dapat something in return kan?

Aku tak suka buang sampah merata-rata. Dan aku rasa tak patut kalau ada orang buat sampah merata-rata terutamanya ketika bawak kereta lepas tu buang tepi jalan. Tapi macam aku cakap tadi. Aku bukan environmentalist. Aku cuma benci kalau orang buang sampah merata-rata. Sebab bagi aku orang macam ni tak berapa cerdik dan kurang didikan. Orang macam ni patut ditarbiah dan dibasuh otaknya. Kalau tak jalan jugak, patut dibakar hidup-hidup.

Tak semestinya kita perlu menjadi environmentalist untuk menunjukkan yang kita cintakan alam. Setiap orang boleh memainkan peranan masing-masing. Kalau lepas ni setiap daripada kita bawak sendiri beg pi shopping, berapa banyak plastik dapat kita elakkan daripada digunakan. Ok, aku tak tau fakta ni. Saje je nak guna ayat tu sebab nampak macam sedap. Jadi marilah kita sama-sama mainkan peranan kita demi alam sekitar.

GO CAPTAIN PLANET!!

THE POWER IS YOURS!!

2010 in review

4 January 2011

The stats helper monkeys at WordPress.com mulled over how this blog did in 2010, and here’s a high level summary of its overall blog health:

Healthy blog!

The Blog-Health-o-Meterâ„¢ reads Wow.

Crunchy numbers

Featured image

A Boeing 747-400 passenger jet can hold 416 passengers. This blog was viewed about 6,400 times in 2010. That’s about 15 full 747s.

 

In 2010, there were 48 new posts, not bad for the first year! There were 2 pictures uploaded, taking up a total of 184kb.

The busiest day of the year was August 23rd with 136 views. The most popular post that day was Fulamak Carta SMS Sinar.

Where did they come from?

The top referring sites in 2010 were facebook.com, leinnazir.blogspot.com, muhamadakmalwahab.blogspot.com, WordPress Dashboard, and alhadihamzah.blogspot.com.

Some visitors came searching, mostly for fadhlullahomar, carta sinar, panggilan haji telah tiba lagi, fadhlullahomar.wordpress.com, and balai polis trafik alor gajah.

Attractions in 2010

These are the posts and pages that got the most views in 2010.

1

Fulamak Carta SMS Sinar August 2010
13 comments

2

Masih Aku Terasa – Gersang June 2010
17 comments

3

Family Day October 2010
13 comments

4

Hari Merdeka Ke-53 August 2010
11 comments

5

Alhamdulillah..rezeki anak-anak August 2010
18 comments and 1 Like on WordPress.com,

Selamat Jalan Pak Uda…Selamat Datang 2011

1 January 2011

Aku  menamatkan tahun 2010 dengan kesedihan. Pak Uda aku (adik ke-3 mak aku) meninggal dunia lebih kurang jam 7.00 pagi 31 Disember 2010. Baru berusia 49 tahun dan dikategorikan sebagai golongan yang sihat…hinggalah ketika beliau didiagnos mempunyai ketumbuhan di perut.

Alhamdulillah beliau dapat menyempurnakan haji pada tahun ini. Ketika di Tanah Suci lah baru beliau dapat tahu mengenai ketumbuhan tersebut. Beliau jatuh sakit midway thru haji. Dan ketika pemeriksaan didapati terdapat ketumbuhan. Selain daripada itu, beliau juga didapati merupakan pembawa Hepatitis B, satu penyakit keturunan yang mengalir di dalam diri family aku.

Perasaan sebak mula terasa saat beliau hendak dikafankan. Walaupun cuba menahan tapi aku gagal untuk menghalang air mata daripada mengalir dipipi aku. Hujung turun renyai-renyai ketika kami tiba di tanah perkuburan. Selesai dikebumikan, hujan pun berhenti dan langit kembali cerah.

Kehilangan beliau pasti akan diratapi dan ditangisi oleh keluargaku.

Selamat jalan Pak Uda…selamat datang 2011.