Archive for the ‘Hangin Aku’ Category

Etika Kerja

11 December 2010

Dalam melakukan pekerjaan setiap orang mestilah beretika. Etika kerja bolehlah diibaratkan macam guideline atau panduan dalam menjalankan kerja. Antara etika kerja yang wajib diamalkan adalah segala maklumat yang hendak disampaikan kepada bos atau orang awam perlulah merupakan fakta yang betul dan sahih. Bukan hanya hearsay atau sesuatu yang sensasi.

Baru-baru ni pejabat aku dan aku masuk paper. Okay, bukan aku nak brag sebab info paper tu bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Dan obviously segala info yang wartawan tu publish is totally rubbish and a big bunch of lies. Sebab apa aku cakap macam tu? Sebab memang wartawan tu menipu. Aku tak tau sebab apa die sanggup sunk herself down to that level just to sensationalize her story with a bunch of lies. Ok maybe aku ada (thru a friend of mine) warning die but aku ada reason. She easily accused me taking money just because aku tak nak bawak die pi operasi. Aku tak cakap aku tak nak bawak…aku just cakap aku tak kasik die naik kereta ofis aku. Die boleh join tapi naik kereta sendiri…tak jadik masalah untuk aku.

Waktu operasi lepas keluar artikel pertama, aku ada appointment dengan TNB so aku hold the operation after appointment tu. Sebab bagi aku no need to rush because since artikel tu dah publish dalam paper, of course la kegiatan haram tu takkan berlaku. And aku maybe akan balik tanpa tangkapan lori. So baik aku follow schedule aku for that day. Reporter ni kept bugging me tanya aku dekat mana. Kalau ko nak masuk, masuk jela. Aku tak pernah halang pun. Right after having lunch barulah aku dengan budak-budak aku pi site tersebut. Dapatla sita excavator. And aku tak pernah bagi official statement pada reporter tu sebab aku rasa she’s such a nuisance to my work.

Esoknya YB kawasan nak lawat so aku dengan member aku join sekali. Wartawan ni ada lagi lak. Kitorang banyak kali cakap tapak curik pasir tu bukan tapak kubur…tapi paper hari jumaat yang reporter ni tulis still mention tu tanah kubur. Apa ko pekak ke apa? Orang dah cakap tu bukan tanah kubur…bukan tanah kubur la.!

Aku tak paham nape orang suka sensasi kan sesuatu perkara. Get your facts and figures correct before you answer to your boss…or in this case, to the public. Be ethical la sikit.

Cakap Serupa Bikin La Wei!

30 November 2010

Aku paling tak suka orang cakap tak serupa bikin atau penakut tapi buat-buat berani…

Kisah 1:

Kring..kring..kring

“Hello. Unit Penguatkuasa. Apa yang boleh saya bantu?”

“Saya nak buat satu aduan.”

“Aduan ape ye Puan?”

“Ada berlaku kejadian curik pasir dekat dengan rumah saya dekat tuuut. Pejabat awak ni tak buat kerja ke!? Orang tu dah banyak kali curik pasir dekat situ.”

“Boleh saya dapatkan nama dengan no phone Puan. Nanti bila kami tiba di lokasi boleh call Puan untuk rujukan.”

“Eh..tak payahla jumpa saya kat sana. Ni saya report awak terus pegila.”

“Kami boleh pegi Puan. Tapi kami kena pastikan tempat kami tuju tu sama dengan apa yang Puan adu ni. Takut salah tempat lak. Nanti Puan cakap kami tak buat kerja la pulak.”

“Eh..saya tak mau orang nampak saya dengan Unit awak!”

“Eh kenapa pulak Puan? Kami bukan orang jahat.”

“Memang kamu bukan orang jahat tapi towkey pasir tempat tu samseng. Ada pistol. Saya takut nanti saya pulak kena ugut atau diapa-apakan lepas awak balik.”

“Owh..abis Puan ingat kami ada pistol ke? Puan dok marah-marah tadi cakap kitorang tak buat kerja. Puan ingat kitorang tak pikir keselamatan diri ke? Kalau jadik pape kat kitorang sapa nak tanggung anak bini kitorang?”

“Tapi tu kan memang tugas awak.”

“Memang kerja kami Puan. Tapi saya ajak Puan jumpa sebab saya nak tunjuk risiko yang kami hadapi pada pengadu.”

“Err…kalau macam tu takpela.”

***
Kisah 2 :

Toot..toot..toot

“Hello”

“Hello. Ini ketua kampung tuut ke?”

“Ye saya. Ni siapa ye?”

“Saya dari pejabat tuut, Unit Penguatkuasa. Saya nak confirmkan aduan tok tentang aduan burung walit ni la tok”

“Hmm..ok”

“Saya call orang yang tok cakap ternak burung walit ni..die cakap tok kasik die ternak kat rumah”

“Kamu tengok tak aduan saya tu. Ada bunyi macam saya kasik ke”

“Saya tau tok mengadu. Tapi saya nak pastikan betul ke tok cakap ok pada mamat yang bela ni”

“Kamu ni…mestila saya cakap ok sebab sebagai pengadu mesti saya nak jaga maruah dan keselamatan saya. Kalau tak nanti orang tu mengamuk la dan malu la saya.”

“Owh…so tok nak jaga maruah & kerja-kerja buruk semua kasik pada kami? Tok nak orang sanjung tok sebagai ketua kampung yang memahami tapi tok tak kesah orang kutuk kami? Macam tu ke tok?”

“Err…err…”

“Macam ni la tok. Tok jumpa balik orang tu lepas tu sound dia pasal aktiviti dia. Kalau tok takut tok panggil kami ikut tapi tok yang kena sound dia”

“Err..mana boleh macam tu”

“Ni memang kerja tok sebagai ketua kampung. Ingatkan anak buah apa yang boleh dan tak boleh”

“Err…kalau macam tu okla”

***
Aku bukan la tak nak buat kerja aku. Tapi aku rasa tak patutla orang yang mengadu asyik nak mengelak je. Yang kena palit tahi orang-orang macam aku ni. Be fair..kalau berani mengadu kena la berani hadapi risiko aduan. Sama-sama buat kerja sama-sama hadapi masyarakat.

Sugarcoating My ***

6 October 2010

Aku tak suka sugarcoating. Either bila aku terpaksa menyampaikan sesuatu berita atau menerima sesuatu berita. Sebab kata orang “berkatalah benar sekalipun pahit”.

Apa yang orang-orang suka amalkan terutamanya orang-orang melayu kita ni…diorang biasa akan cakap “Jangan cakap kasar-kasar atau sampaikan berita tak elok. Orang tak suka nak dengar.”

Tapi daripada kita nak berselindung semata-mata nak jaga hati orang lain lepas tu kerja tak dapat nak buat…so what’s the point in sugarcoating? Apa yang lebih teruk, bos buat sugarcoating lepas tu suruh anak buah cuci taik die. Tapi aku percaya benda ni biasa berlaku kat mana-mana department gomen. Bos nak nampak baik dan budiman tapi anak buah nampak macam haprak.

Tak cukup dengan tu, nak tambah sedap lagi, bos cakap tak serupa bikin. Bila cakap dengan staf ni “Saya ingat permohonan awak ni okay, takde masalah. Diorang boleh proses dan bayar ni.” So staf tu pun happy la sebab bos cakap okay. Sekali belakang bos call/minit pada staf yang uruskan permohonan tu “Nanti awak cek balik permohonan dia tu sama ada boleh bayar atau tak?”. Kan ke lebih senang kalau ko cakap “Nanti saya mintak pihak ***** cek dulu permohonan ni sama ada kita boleh bayar atau tak.”

Bos-bos nak nampak cantik dan elok depan mata kakitangan tapi palit taik tu pada orang lain. Ni semua amalan zaman 60-an dulu. Zaman sekarang ni orang dah main cakap direct. Tak boleh cakap tak boleh. Nak semak cakap nak semak.

Payah sangat ke?

Protected: Living In Denial…

27 September 2010

This content is password protected. To view it please enter your password below:

Sumpah Aku Tak Pegi Kedai Ko Lagi

18 July 2010

Di suatu pagi yang selepas mengambil adik aku dari latihan taekwondo beliau..

“Fiz, nak sarapan mane?”

“Mane-mane pun bole.”

“Okeh, kita pi kedai bubur semalam la.”

Kedai bubur tersebut famous dengan bubur nasik yang seenak bubur ayam McD. Disebabkan keenakan bubur tersebut, family aku selalu jugakla pegi kedai tu. Cuma aku je baru menjejakkan kaki kat kedai tu semalam. So hari ni merupakan hari kedua aku pi kedai tu.

Sampai-sampai je kat kedai tu aku tengok orang tak berapa nak ramai dah. Dah dekat pukul 9.30 dah pun. Orang sarapan awal kot. So aku dengan adik aku dok satu meja yang masih bersepah.

“Dik, tolong kemas meja ni.” Aku suruh pekerja kedai tu bersihkan.

Beliau membuat isyarat ‘kejap lagi’ so aku pun tunggu. ‘Kejap lagi’ yang sepatutnya paling lama 1-2 minit jadik 10 minit. Aku dah start panas sikit. Aku panggil lagi. “Dik kemas meja ni.”

Lalu beliau dengan segera datang ke meja aku dan mengambil pinggan mangkuk orang yang dok meja tu sebelum aku sambil beliau mengambil order. Sisa-sisa makanan di atas meje belum lap. So aku assume beliau akan lap selepas menghantar minuman.

3 minit kemudian minuman sampai dan sekali lagi aku suruh beliau lap meja. Dan sekali lagi jugak beliau cakap ‘kejap lagi’.

‘Kejap lagi’ yang sepatutnya 1-2 minit bertukar menjadi 15 minit. Meja aku masih belum bersih dan makanan masih belum sampai. Aku tengok sekeliling orang tak ramai pun. Apa yang beliau sibuk buat adalah mengemas meja-meja kosong yang tiada penghuni.

Geram, lantas aku memanggil tokey pompuan kedai tu.

“Kak, mintak lap sikit meja ni. Kotorla.”

“Ok takde masalah. Tapi awak boleh lap sendirik. Ni kan ada tisu kat sini.”

Aku tersentak. Darah dah mula mendidih. Lalu aku pun menjawab:

“Eh, apehal pulak? Saya tak kerja kat sini. Makcik bayar gaji saya ke!!??”

Aku sedikit tinggi suara. Beliau terdiam lalu beredar.

10 minit berlalu dan aku masih menunggu bubur aku. Lantas aku menyuruh adik aku tanya.

“Bang, makcik tu cakap bubur dah abis.”

Aku terus bangun dan cakap: “Lain kali kalau makanan dah abis, bagitau la awal-awal. Apa ko ingat aku tunggul ke?”

Lalu aku berlalu pergi dengan adik aku. Abis hilang mood aku nak sarapan pagi tu. Sumpah aku tak pegi kedai ko lagi!!!