Archive for the ‘Hari-hari’ Category

WTF? A Best Seller

10 August 2012


This book is really a best seller. Easy to understand and digest.

If you are a property investor or planning to be one, it is advisable to read this book before you venture in this exciting journey. Faizul Ridzuan really captivates me by his easy methods on how to make 1000% returns on capital in less than three years.

Now, after reading the book, one must apply it to ensure the knowledge does not go to waste. Hopefully manage to buy my third property before year end.

Until then, adios 🙂

My Big Day

9 August 2012

My big day is just around the corner. But am I feeling tense or pressure. Tak kot…hehehe.

But I am praying that all things goes as planned. Yelah, benda sekali seumur hidup. Mestilah kita nak yang terbaik kan.

Sori takde pictures yang boleh attach kat sini. Nanti bila ada yang sesuai I’ll post it later.

Until then, have a nice day 🙂

SEWA RUMAH…UNIPARK CONDO KAJANG

30 July 2012

Ok…title tu maybe a little bit misleading. Bukan aku nak menyewa kat situ. Tapi aku nak sewakan rumah.

Luas rumah tu 1062sqft. 3 bilik tidur 2 bilik air. Ground floor menghadap swimming pool which is cool kalau nak tengok chicks. Antara amenities yang ada (menurut kata developer which aku belum verify lagi) ada gymnasium kepada fitness buff. Turut ada court tennis atas parking lot.

Planning tu rent it partially furnish yang mana akan disediakan beberapa katil, washing machine, water heater, perhaps throw in a tv set etc. Tapi kalau ada yang nak rent it kosong pun won’t be a problem. Boleh arrange.

Unit tu just a walking distance dengan KLIUC sama UNITEN. Boleh tengok dekat www.iproperty.com and type Unipark Condo. So sesape yang berminat boleh roughly bajet berapa rental price area situ. But still negotiable.

Kalau ada yang berminat sila bagitau. Jangan malu-malu, jangan segan-segan. Gambar akan diletakkan dalam post akan datang.

Sekian, terima kasih.

Hampeh Punya Budak

5 February 2011

Satu hari aku dan adik bongsu aku yang berusia 12 tahun bersiar-siar di kawasan perumahan aku…

“Study amacam? UPSR tahun ni boleh dapat semua A tak?” tanya aku.

“Ntahla…tengok la nanti macam mane.” jawab beliau.

Tiba-tiba kedengaran satu lagu berkumandang..

Tubuhku menggeletar
Di hati rasa berdebar
Apabila kau muncul menjelma di depan mata…

“Eh, ko bawak henpon mak ke?” tanyaku pelik sebab tiba-tiba je dengar lak bunyik lagu.

“Aah, ni ha.” jawab adikku sambil menunjukkan henpon tersebut.

“Ni lagu sape nyanyi eh?” tanyaku lagi.

“Eh, abang ni lapuk betulla. Takkan tak tau.” jawab beliau selamba.

“Eh, haram punya budak. Sebab aku tak tau la aku tanya.” ces! Selamba dia boleh cakap aku lapuk.

“Ni lagu Daus la.” jawab beliau lagi.

“Tajuk lagu?” aku tanya lagi.

“Kenapa?” tanya beliau lak.

“Sebab aku nak tau la. Ape tajuk die?” aku bertanya.

“Kenapa?” beliau tanya soalan yang sama lagi.

“Sebab aku tak tau la aku nak tau. Ape tajuk die?” aku tak puas hati sebab adik aku masih belum memberi jawapan.

“Tu la tajuk lagu dia. ‘Kenapa’. Dahla lapuk, tak paham-paham lak tu.” sekali lagi beliau dengan selamba memberikan jawapan.

Hampeh punya adik. Dahla minit Justin Bibir. Memperkotak-katikkan aku lak. Lepas tu boleh lak pow aku dekat Petronas. Ces!!

Kerja Owh Kerja

1 February 2011

Okay mungkin aku dah cakap benda ni banyak kali tapi aku memang suka kerja aku. Aku pun suka kerja lama aku. Kerja aku yang sebelum tu pun aku turut suka jugak. Pendek kata aku memang suka bekerja.

Antara bidang tugas aku adalah menyerahkan notis pencerobohan tanah Kerajaan. Prosedur mudah. Pergi mana-mana tempat yang diadu berlaku pencerobohan tanah Kerajaan, semak dan pastikan status tanah, sediakan notis pencerobohan, bagi tempoh dan akhir sekali halau atau roboh.

Senang je kan kerja aku? Ye…atas kertas sangat senang. Tapi cuba pikir macam ni. Selalunya orang yang ceroboh ni setinggan. Kalau setinggan ni selalunya orang susahkan? Jarang la ada setinggan orang yang ada puluh-puluh ribu dalam bank. Kalau ada ratusan dalam bank pun kira untung la. Lepas tu bayangkan…kita datang nak roboh rumah setinggan ni. Lepas tu nampak si emak dodoi anak kecik. Ada tujuh lapan anak-anak die. Semua tak sekolah sebab tak mampu. Berhingus lagi budak-budak tu. Si ayah pulak kerja dekat tempat cuci kereta. Gaji dalam 300-400 sebulan. Ada hati lagi ke nak roboh rumah orang tu? Pikir-pikir kan la…

Satu lagi contoh. Satu tapak deretan kedai. Orang berniaga kecil-kecilan. Untung sebulan mungkin la dalam seribu dua. Lima enam tahun berniaga takde masalah. Sekali berlaku perubahan politik. Orang baru naik. Tak sekepala. Mula buat aduan. Bila terima aduan kena la turun bagi notis. Bila tamat tempoh kena la turun roboh. Sengaja delay untuk tak roboh sebab tak nak kacau periuk nasik orang. Pengadu mula bising. Aku turun semula tapak. Dengar cerita penggerai. Rupa-rupanya pengadu tu ada kutip sewa dari penggerai. So kalau ko dah kutip sewa, KENAPA KO NAK SURUH AKU ROBOH!!!????

Kerja aku seronok. Aku admit aku maybe cepat bosan kalau dok dekat opis je. Aku kena keluar turun site. Berpanas berhujan. Belajar benda baru. Buat kerja kotor. Tapi situasi-situasi macam yang aku cerita tu menyebabkan aku sukar dan payah nak buat keputusan dalam kerja. Bukan aku merungut. Tapi aku nak semua tau bukan senang buat kerja yang aku buat. Kalau senang…mesti semua nak dok tempat aku…percayalah.