Archive for the ‘Keroje’ Category

Kerja Owh Kerja

1 February 2011

Okay mungkin aku dah cakap benda ni banyak kali tapi aku memang suka kerja aku. Aku pun suka kerja lama aku. Kerja aku yang sebelum tu pun aku turut suka jugak. Pendek kata aku memang suka bekerja.

Antara bidang tugas aku adalah menyerahkan notis pencerobohan tanah Kerajaan. Prosedur mudah. Pergi mana-mana tempat yang diadu berlaku pencerobohan tanah Kerajaan, semak dan pastikan status tanah, sediakan notis pencerobohan, bagi tempoh dan akhir sekali halau atau roboh.

Senang je kan kerja aku? Ye…atas kertas sangat senang. Tapi cuba pikir macam ni. Selalunya orang yang ceroboh ni setinggan. Kalau setinggan ni selalunya orang susahkan? Jarang la ada setinggan orang yang ada puluh-puluh ribu dalam bank. Kalau ada ratusan dalam bank pun kira untung la. Lepas tu bayangkan…kita datang nak roboh rumah setinggan ni. Lepas tu nampak si emak dodoi anak kecik. Ada tujuh lapan anak-anak die. Semua tak sekolah sebab tak mampu. Berhingus lagi budak-budak tu. Si ayah pulak kerja dekat tempat cuci kereta. Gaji dalam 300-400 sebulan. Ada hati lagi ke nak roboh rumah orang tu? Pikir-pikir kan la…

Satu lagi contoh. Satu tapak deretan kedai. Orang berniaga kecil-kecilan. Untung sebulan mungkin la dalam seribu dua. Lima enam tahun berniaga takde masalah. Sekali berlaku perubahan politik. Orang baru naik. Tak sekepala. Mula buat aduan. Bila terima aduan kena la turun bagi notis. Bila tamat tempoh kena la turun roboh. Sengaja delay untuk tak roboh sebab tak nak kacau periuk nasik orang. Pengadu mula bising. Aku turun semula tapak. Dengar cerita penggerai. Rupa-rupanya pengadu tu ada kutip sewa dari penggerai. So kalau ko dah kutip sewa, KENAPA KO NAK SURUH AKU ROBOH!!!????

Kerja aku seronok. Aku admit aku maybe cepat bosan kalau dok dekat opis je. Aku kena keluar turun site. Berpanas berhujan. Belajar benda baru. Buat kerja kotor. Tapi situasi-situasi macam yang aku cerita tu menyebabkan aku sukar dan payah nak buat keputusan dalam kerja. Bukan aku merungut. Tapi aku nak semua tau bukan senang buat kerja yang aku buat. Kalau senang…mesti semua nak dok tempat aku…percayalah.

Etika Kerja

11 December 2010

Dalam melakukan pekerjaan setiap orang mestilah beretika. Etika kerja bolehlah diibaratkan macam guideline atau panduan dalam menjalankan kerja. Antara etika kerja yang wajib diamalkan adalah segala maklumat yang hendak disampaikan kepada bos atau orang awam perlulah merupakan fakta yang betul dan sahih. Bukan hanya hearsay atau sesuatu yang sensasi.

Baru-baru ni pejabat aku dan aku masuk paper. Okay, bukan aku nak brag sebab info paper tu bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Dan obviously segala info yang wartawan tu publish is totally rubbish and a big bunch of lies. Sebab apa aku cakap macam tu? Sebab memang wartawan tu menipu. Aku tak tau sebab apa die sanggup sunk herself down to that level just to sensationalize her story with a bunch of lies. Ok maybe aku ada (thru a friend of mine) warning die but aku ada reason. She easily accused me taking money just because aku tak nak bawak die pi operasi. Aku tak cakap aku tak nak bawak…aku just cakap aku tak kasik die naik kereta ofis aku. Die boleh join tapi naik kereta sendiri…tak jadik masalah untuk aku.

Waktu operasi lepas keluar artikel pertama, aku ada appointment dengan TNB so aku hold the operation after appointment tu. Sebab bagi aku no need to rush because since artikel tu dah publish dalam paper, of course la kegiatan haram tu takkan berlaku. And aku maybe akan balik tanpa tangkapan lori. So baik aku follow schedule aku for that day. Reporter ni kept bugging me tanya aku dekat mana. Kalau ko nak masuk, masuk jela. Aku tak pernah halang pun. Right after having lunch barulah aku dengan budak-budak aku pi site tersebut. Dapatla sita excavator. And aku tak pernah bagi official statement pada reporter tu sebab aku rasa she’s such a nuisance to my work.

Esoknya YB kawasan nak lawat so aku dengan member aku join sekali. Wartawan ni ada lagi lak. Kitorang banyak kali cakap tapak curik pasir tu bukan tapak kubur…tapi paper hari jumaat yang reporter ni tulis still mention tu tanah kubur. Apa ko pekak ke apa? Orang dah cakap tu bukan tanah kubur…bukan tanah kubur la.!

Aku tak paham nape orang suka sensasi kan sesuatu perkara. Get your facts and figures correct before you answer to your boss…or in this case, to the public. Be ethical la sikit.

Cakap Serupa Bikin La Wei!

30 November 2010

Aku paling tak suka orang cakap tak serupa bikin atau penakut tapi buat-buat berani…

Kisah 1:

Kring..kring..kring

“Hello. Unit Penguatkuasa. Apa yang boleh saya bantu?”

“Saya nak buat satu aduan.”

“Aduan ape ye Puan?”

“Ada berlaku kejadian curik pasir dekat dengan rumah saya dekat tuuut. Pejabat awak ni tak buat kerja ke!? Orang tu dah banyak kali curik pasir dekat situ.”

“Boleh saya dapatkan nama dengan no phone Puan. Nanti bila kami tiba di lokasi boleh call Puan untuk rujukan.”

“Eh..tak payahla jumpa saya kat sana. Ni saya report awak terus pegila.”

“Kami boleh pegi Puan. Tapi kami kena pastikan tempat kami tuju tu sama dengan apa yang Puan adu ni. Takut salah tempat lak. Nanti Puan cakap kami tak buat kerja la pulak.”

“Eh..saya tak mau orang nampak saya dengan Unit awak!”

“Eh kenapa pulak Puan? Kami bukan orang jahat.”

“Memang kamu bukan orang jahat tapi towkey pasir tempat tu samseng. Ada pistol. Saya takut nanti saya pulak kena ugut atau diapa-apakan lepas awak balik.”

“Owh..abis Puan ingat kami ada pistol ke? Puan dok marah-marah tadi cakap kitorang tak buat kerja. Puan ingat kitorang tak pikir keselamatan diri ke? Kalau jadik pape kat kitorang sapa nak tanggung anak bini kitorang?”

“Tapi tu kan memang tugas awak.”

“Memang kerja kami Puan. Tapi saya ajak Puan jumpa sebab saya nak tunjuk risiko yang kami hadapi pada pengadu.”

“Err…kalau macam tu takpela.”

***
Kisah 2 :

Toot..toot..toot

“Hello”

“Hello. Ini ketua kampung tuut ke?”

“Ye saya. Ni siapa ye?”

“Saya dari pejabat tuut, Unit Penguatkuasa. Saya nak confirmkan aduan tok tentang aduan burung walit ni la tok”

“Hmm..ok”

“Saya call orang yang tok cakap ternak burung walit ni..die cakap tok kasik die ternak kat rumah”

“Kamu tengok tak aduan saya tu. Ada bunyi macam saya kasik ke”

“Saya tau tok mengadu. Tapi saya nak pastikan betul ke tok cakap ok pada mamat yang bela ni”

“Kamu ni…mestila saya cakap ok sebab sebagai pengadu mesti saya nak jaga maruah dan keselamatan saya. Kalau tak nanti orang tu mengamuk la dan malu la saya.”

“Owh…so tok nak jaga maruah & kerja-kerja buruk semua kasik pada kami? Tok nak orang sanjung tok sebagai ketua kampung yang memahami tapi tok tak kesah orang kutuk kami? Macam tu ke tok?”

“Err…err…”

“Macam ni la tok. Tok jumpa balik orang tu lepas tu sound dia pasal aktiviti dia. Kalau tok takut tok panggil kami ikut tapi tok yang kena sound dia”

“Err..mana boleh macam tu”

“Ni memang kerja tok sebagai ketua kampung. Ingatkan anak buah apa yang boleh dan tak boleh”

“Err…kalau macam tu okla”

***
Aku bukan la tak nak buat kerja aku. Tapi aku rasa tak patutla orang yang mengadu asyik nak mengelak je. Yang kena palit tahi orang-orang macam aku ni. Be fair..kalau berani mengadu kena la berani hadapi risiko aduan. Sama-sama buat kerja sama-sama hadapi masyarakat.

All In A Day’s Work

18 November 2010

Kerja aku tak menarik. Aku tak berpeluang melawat negeri-negeri lain apa lagi melawat negara luar. Kerja aku hanya melibatkan satu daerah je. Paling jauh aku pergi pun sampai Shah Alam je la.

Kerja aku tak popular. Orang dok selalu kutuk. Kadang-kadang adala orang cakap “wah! *** ke? Dah kawen belum? Makcik ada anak dara kat rumah.” Tapi tu kadang-kadang berlaku. Yang selalu “Ini la dia Pejabat T***h. Selalu nak menyusahkan orang je tau.”

Satu hari ada satu satu paper ni telah mengeluarkan satu artikel tentang kejadian mencurik pasir di daerah aku. Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan, aku dan anggota aku pun pergi la ke tempat kejadian. Kosong…Tanah hakmilik. Tapi dengan kuasa yang diberi kitorang memang boleh masuk pun. Tak dikategorikan sebagai menceroboh pun.

Lebih kurang setengah jam di lokasi, tuan tanah datang. So berlaku la beberapa sesi perbincangan. Aku cakap aku nak amik mesin excavator kat situ sebab ada bukti kejadian curik pasir. Tuan tanah mula naik angin. Beliau cakap tu bukan mesin beliau. Beliau hanya sewa je mesin tu. Lalu beliau menghubungi tuan punya mesin.

Tunggu punya tunggu, lebih kurang 20 minit tuan mesin datang. Aku cakap la kitorang sekadar menjalankan tugas dan ada bukti mesin digunakan untuk mencurik pasir. Tuan mesin paham tapi beliau sedikit marah. Tapi bukan pada aku tapi pada tuan tanah.

Mungkin merasa sedikit malu kerana tuan mesin tidak memarahi kami, tuan tanah mula naik hangin dan hilang pedoman. Beliau lalu mengeluarkan pedang samurai dan menghayun pedang tersebut kat kitorang. Ok, sape tak panik tengok benda macam tu berlaku depan mata…tapi kitorang maintain composure.

Setelah meneliti segala kemungkinan, aku buat keputusan untuk memanggil polis. Setibanya polis, dengan muka selamba apam beliau berkata “Kami tidak boleh bertindak selagi tiada siapa yang cedera di sini.” Apa ko nak tunggu budak-budak aku mati baru ko nak buat pape ke!?

Last-last lepas slow talk, kitorang meneruskan kerja kitorang dengan mengambil beberapa komponen penting daripada mesin excavator tersebut agar mesin tersebut tidak dapat berfungsi. Lepas tu balik la. Gila ke nak stay situ lagi hahaha.

Kalau nak tau lebih lanjut bole baca kat sini.

Err…Ye Tak Ye Jugak

9 November 2010

Di suatu hari selepas mesyuarat…

“Fadh, kamu kat sini first posting ke?” tanya salah seorang bos aku yang baru bertukar dari federal lebih kurang dua bulan.

“Er..tak Puan. Ni second posting saya. First posting kat SUK dulu. 6 bulan kat SUK pastu pi DPA pastu baru tukar sini.” jawabku.

“Owh…ye ke? Untung kamu muda-muda dah keje kat sini. Tapi kalau ikut saya la kan…ni pandangan saya la kan…saya rasa pegawai-pegawai muda macam awak ni kena pi kementerian dulu.”

“Owh ye ke? Kenapa lak macam tu Puan?”

“Sebab kalau kat kementerian, kamu ni taraf PSU tau…Penolong Setiausaha.”

“Hmmm…ok.”

“Kalau PSU ni semua kerja dia buat. Dari minit mesyuarat, surat menyurat, memo….fotostat pun PSU buat sendirik. Kat sini kamu bos. Semua tu kerani yang buatkan.”

Aku diam sekejap…Lalu bos aku sambung cakap balik..

“So muda-muda ni la kamu nak belajar macam-macam. So bila kamu jadik bos esok senang. Anak buah tak boleh nak tipu kamu.”

Aku diam semula…pastu aku dengan selamba cakap..

“Kalau saya ada rezeki naik pangkat sok…pi federal…jadik bos…kan saya dah ada pengalaman jadik bos kat sini. So takdela saya kekok nak jadik bos esok. Kerja fotostat, minit mesyuarat, surat-surat tu semua PSU yang buat. Yela, dah ada pengalaman jadik bos.”

Kali ni bos aku pulak terdiam….lalu beliau berkata…

“Err…ye tak ye jugak ye.”