Archive for the ‘Macam-macam’ Category

Hampeh Punya Budak

5 February 2011

Satu hari aku dan adik bongsu aku yang berusia 12 tahun bersiar-siar di kawasan perumahan aku…

“Study amacam? UPSR tahun ni boleh dapat semua A tak?” tanya aku.

“Ntahla…tengok la nanti macam mane.” jawab beliau.

Tiba-tiba kedengaran satu lagu berkumandang..

Tubuhku menggeletar
Di hati rasa berdebar
Apabila kau muncul menjelma di depan mata…

“Eh, ko bawak henpon mak ke?” tanyaku pelik sebab tiba-tiba je dengar lak bunyik lagu.

“Aah, ni ha.” jawab adikku sambil menunjukkan henpon tersebut.

“Ni lagu sape nyanyi eh?” tanyaku lagi.

“Eh, abang ni lapuk betulla. Takkan tak tau.” jawab beliau selamba.

“Eh, haram punya budak. Sebab aku tak tau la aku tanya.” ces! Selamba dia boleh cakap aku lapuk.

“Ni lagu Daus la.” jawab beliau lagi.

“Tajuk lagu?” aku tanya lagi.

“Kenapa?” tanya beliau lak.

“Sebab aku nak tau la. Ape tajuk die?” aku bertanya.

“Kenapa?” beliau tanya soalan yang sama lagi.

“Sebab aku tak tau la aku nak tau. Ape tajuk die?” aku tak puas hati sebab adik aku masih belum memberi jawapan.

“Tu la tajuk lagu dia. ‘Kenapa’. Dahla lapuk, tak paham-paham lak tu.” sekali lagi beliau dengan selamba memberikan jawapan.

Hampeh punya adik. Dahla minit Justin Bibir. Memperkotak-katikkan aku lak. Lepas tu boleh lak pow aku dekat Petronas. Ces!!

Cuba Teka Berapa Ringgit?

19 January 2011

Di suatu malam ketika menghadap makan malam….

Aku keluar makan dengan Lein. Aku tak makan. Diet kononnya. Pirah…padahal dah melantak petang tu. So disebabkan aku tak makan, mata aku memerhatikan keadaan sekeliling. Akhirnya aku terpandang satu iklan :

KEREPEK

1 BUNGKUS RM6.00

2 BUNGKUS RM10.00

“Lein, kerepek tu 1 bungkus RM6. 2 bungkus RM10. Kalau 3 bungkus berapa?”

“Ala, ikut tokey tu la nak letak berapa. RM18 ke, RM17 ke.”

“Kita bet. Cuba teka berapa ringgit?”

“Ok. Kalau sebagai penjual, RM18. Kalau pembeli RM15.”

“Eh, mana boleh macam tu. Teka satu je.”

“Ok. RM15.”

“Ok. Fadh teka RM16. Nanti Fadh tanya tokey tu.”

Lalu aku berjalan ke gerai itu dan bertanya…

“Kak, kerepek ni satu bungkus RM6. Kalau tiga berapa ye kak?”

“Kalau tiga RM16 dik.”

“Terima kasih ye kak.” kataku sambil berjalan pulang ke meja aku dengan penuh kegirangan kerana memenangi bet tersebut.

Pape Jela

16 January 2011

Jangan silap paham. Entry kali ni bukan lah sebab aku nak luahkan perasaan fed up aku atau pape yang seumpamanya. Entry kali ni berkaitan pape cerita yang aku lalui baru-baru ni. Macam-macam cerita yang maybe tak appropriate kalau aku letak dalam satu entry je. So aku rojakkan dalam satu entry je bertajuk Pape Jela ni.

Cerita Pertama

Last week aku bawak team bowling ofis aku masuk pertandingan antara Pejabat Tanah negeri Selangor dekat Genting Highland. Korang mesti pelik nape buat kat Genting, dalam negeri Pahang. Ni sebab tuan rumah tournament tu Pejabat Tanah Hulu Selangor. Disebabkan Hulu Selangor takde pusat bowling so diorang buatla tournament tu kat Genting, tempat yang paling dekat.

Aku jadik manager untuk team laki dengan pompuan. Team laki dapat no 6 daripada 9. Kira okla tu kan? Yang aku bangga team pompuan dapat no 1 despite serba serbi kurang. Team ni orang tak letak harapan pun sebab kitorang tak penah menang sejak azali lagi. Tapi hari tu diorang tunjukkan consistency. Average tiap player dalam 150 per game. Pendek kata, diorang menjadik la time hari tournament tu.

Kalau nak compare dengan team-team lain yang dapat full support dari opis masing-masing, kitorang tak seuntung tu. Training to be honest aku kena pandai-pandai carik duit. Nasib baik aku dapat sahabat-sahabat yang sanggup hidup susah dan senang dengan aku. So takdelah aku kekeringan dari sudut kewangan sorang-sorang. Korang mesti cakap “ala, dah menang tu mesti opis reimburse balik duitkan?”. Tapi sayang…seribu kali sayang. Tak semua benda seindah tu. Opis hanya akan bayar duit penginapan, baju dengan elaun je. Duit training selama 5 hari tu pandai-pandai la urus sendirik. Takpela, yang penting kitorang jadik juara!!

Ok, to be honest, aku jadik manager bukan sebab aku suka bowling. Tapi sebab main kat Genting. Aku pi sana dengan harapan boleh pi main kat theme park die, sekali tournament tu abis pukul 8 malam daaa…..

Cerita Kedua

Aku dah start kelas dah minggu ni. 4 kelas. 1 kelas 2 jam. So total 8 jam. By the time masuk je kelas ketiga, aku dah start mengantuk. Kelas law. Seriously aku tak paham pape. Kecuali bila lecturer cerita pasal land law. Time tu ada la lecturer mintak aku cerita sikit pasal land law. Aku pun kencing la. Bukan diorang tau pun kalau aku tipu mwahahaha. Land law tu basically banyak tanya pasal transaction. Sikit-sikit tu ingatla. Kalau tanya pasal penguatkuasaan atau kesalahan boleh la aku nak cerita lebih.

Bila kelas cramp macam ni aku tak sure aku boleh cope ke tak? Pelan-pelan la aku kayuh. Sayang kalau benti tengah jalan. Orang kata dah alang-alang belaja ni baik sampai abis. Kalau dapat lulus cemerlang bolehla aku nak cerita kat anak-anak aku sok aku ada dua degree. Boleh nak cabar diorang belajar rajin-rajin macam ayah die. Hahahaha

Cerita Ketiga

Kalau tak salah aku dalam paper Berita Harian hari sabtu semalam ada cerita pasal hobi kaum lelaki. Tulis blog ni pun masukla dalam kategori tu. Tapi tak taula apa yang aku buat ni boleh dikategorikan sebagai hobi atau tak. Sebab kalau hobi mestilah aku consistent tuliskan? Tapi ni takde pun. Aku tulis ikut dan aku jek. Bila ada masa aku tulis la. Kalau tak, nak bukak blog orang lain pun….haram!!

Actually apa hobi aku pun aku tak tau. Yang aku tau…aku suka bekerja. So maybe hobi aku adalah kerja aku kot. Boleh ke macam tu?

Hmm…tu je kot untuk entry kali ni. Ada masa aku tulis lagi. Till then…

Nak Stop Makan Nasikla

24 December 2010

Pada suatu pagi di opis aku…

Haron : Fadh, jom sarap.

Haron merupakan kawan kepada kawan aku yang telah menjadi kawan aku setelah dikenalkan oleh kawan aku paham ke ni? Beliau bekerja dengan sebuah syarikat pembuat rumah.

Aku : Orait, ko belanja ok.

Haron : Ok, takde problem.

Sampai-sampai di kantin beliau mengambil mee goreng dan teh tarik manakala aku mengambil nasi goreng dan nescafe tarik.

Aku : Ko amacam sekarang? Ok? Sihat la?

Haron : Macam biasala fadh. Orang saiz macam aku ni kena la jaga sikit kesihatan.

Haron seorang yang berbadan besar..bukan gemuk..cuma badan beliau sangat besar hinggakan jika beliau menaiki MyVi, kereta tersebut akan senget. Serius aku tak tipu MyVi tu senget.

Aku : Ko selalu jog ke ape?

Haron : Aku ni takleh nak lari sangat sebab urat kaki aku ni dah bersimpul. So aku selalu jalan-jalan jela. Tu pun takleh berdiri lama sangat. Tapi kena la bersenam. Baru-baru ni kawan aku kerja Bahagian Pinjaman Perumahan, umur lebih kurang aku je…tua setahun. Aku 41 so die 42 la. Meninggal sebab strok. Die tak pernah nak bersenam. Badan dahla besar. Ko tengok aku ni besarkan, die lagi besar. Kesian anak-anak la. Kecik lagi.

Aku : 42? Yela, ajal maut ni kan kat tangan Allah.

Haron : Tu la. Aku pun nak jaga badan ni aku tengok-tengok la ape yang aku makan. Aku dah tak makan nasik dah.

Aku : Ye ke? Ko stop makan nasik berapa kilo ko hilang?

Haron : Banyak jugakla. Kalau seminggu tu bolela hilang 3kilo.

Aku : 3 kilo? Banyak tu. Aku pun kena stop makan nasik la lepas ni.

Haron : Okla macam tu. Tapi kena carik substitute la. Ganti la dengan roti ke…pape ke.

Aku : Ok. Mulai hari ni aku stop makan nasik.

****

Lunch time. Haram!! Nak berenti makan nasik konon. Aku balun nasik ayam lunch hari tu.

All In A Day’s Work

18 November 2010

Kerja aku tak menarik. Aku tak berpeluang melawat negeri-negeri lain apa lagi melawat negara luar. Kerja aku hanya melibatkan satu daerah je. Paling jauh aku pergi pun sampai Shah Alam je la.

Kerja aku tak popular. Orang dok selalu kutuk. Kadang-kadang adala orang cakap “wah! *** ke? Dah kawen belum? Makcik ada anak dara kat rumah.” Tapi tu kadang-kadang berlaku. Yang selalu “Ini la dia Pejabat T***h. Selalu nak menyusahkan orang je tau.”

Satu hari ada satu satu paper ni telah mengeluarkan satu artikel tentang kejadian mencurik pasir di daerah aku. Sebagai orang yang dipertanggungjawabkan, aku dan anggota aku pun pergi la ke tempat kejadian. Kosong…Tanah hakmilik. Tapi dengan kuasa yang diberi kitorang memang boleh masuk pun. Tak dikategorikan sebagai menceroboh pun.

Lebih kurang setengah jam di lokasi, tuan tanah datang. So berlaku la beberapa sesi perbincangan. Aku cakap aku nak amik mesin excavator kat situ sebab ada bukti kejadian curik pasir. Tuan tanah mula naik angin. Beliau cakap tu bukan mesin beliau. Beliau hanya sewa je mesin tu. Lalu beliau menghubungi tuan punya mesin.

Tunggu punya tunggu, lebih kurang 20 minit tuan mesin datang. Aku cakap la kitorang sekadar menjalankan tugas dan ada bukti mesin digunakan untuk mencurik pasir. Tuan mesin paham tapi beliau sedikit marah. Tapi bukan pada aku tapi pada tuan tanah.

Mungkin merasa sedikit malu kerana tuan mesin tidak memarahi kami, tuan tanah mula naik hangin dan hilang pedoman. Beliau lalu mengeluarkan pedang samurai dan menghayun pedang tersebut kat kitorang. Ok, sape tak panik tengok benda macam tu berlaku depan mata…tapi kitorang maintain composure.

Setelah meneliti segala kemungkinan, aku buat keputusan untuk memanggil polis. Setibanya polis, dengan muka selamba apam beliau berkata “Kami tidak boleh bertindak selagi tiada siapa yang cedera di sini.” Apa ko nak tunggu budak-budak aku mati baru ko nak buat pape ke!?

Last-last lepas slow talk, kitorang meneruskan kerja kitorang dengan mengambil beberapa komponen penting daripada mesin excavator tersebut agar mesin tersebut tidak dapat berfungsi. Lepas tu balik la. Gila ke nak stay situ lagi hahaha.

Kalau nak tau lebih lanjut bole baca kat sini.