Archive for the ‘Muzika’ Category

Susun Silang Kata – Aizat

8 February 2011

Aku ingin bermimpi denganmu
Ke awana untuk teman bintang bulan
Kerananya lebih terang sinarnya
Dengan kehadiran kau dan aku

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada

Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

(korus)
Kau umpama susun silang kata
Yang terakhir untukku
Sekian lama ku mencari
Rupa-rupanya di depanku
Hidup ini tak bererti
Jika tiada cinta di hati
Untuk terus ku teguh berdiri

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Tak pernah aku sangka ada

Asingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

(ulang korus)

Dan tak kira apapun
Yang terjadi dalam mimpiku
Usahlah ia berakhir
Tanpaku memilikmu

(ulang korus 2x)

***

Kenapa aku minat lagu ni? Sebab lagu ni agak catchy especially part korus tu. Pastu macam ada special meaning la untuk sesiapa yang memahami. Enjoy!!

Advertisements

Kekanda Adinda – Atilia & Monoloque

17 October 2010

Oh kekanda jangan iri hati
Dinda naik pangkat lagi
Oh adinda kanda mana dengki
Malah kanda support bini

Jadi dinda mahu mengambil masa
Tapi kanda mahu segera
Dinda ingin berjaya dalam kerjaya
Tapi kanda mahu cahaya mata

Dinda belum bersedia
Kanda dah beria ria
Jadi yang mana satu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh adinda tolong jangan lekas curiga
Lekas cemburu buta
Oh kekanda dinda perlu berhati-hati
Tak rela dikongsi

Kanda kerja overtime terlebih masa
Itu yang dinda harus berwaspada
Ini semua demi masa depan keluarga
Dengan dinda atau sebaliknya

Kanda kerja malam
Dinda kerja siang
Jadi bila nak bertemu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Oh adiwira dewataku
Mari ikut cara Dinda
Oh Tun Teja intan permata
Mari ikut cara kanda
Bagaimana bagaimana kita nak selesaikannya
Apa keputusannya

Oh kekanda mari nyawa
Kita cuba komunikasi
Oh adinda mari sayang
Kita cuba toleransi

Walau kita janji sehidup semati
Kita berlainan
Kanda polar kutub utara
Dinda kutub selatan
Komunikasi sikap toleransi
Itu yang kita perlu
Tak perlu bertengkar
Tak perlu bermasam muka

Walau kita sering dengan cara masing-masing
Kanda yang perdana
Dinda yang utama
Kanda segalanya
Dindalah nyawa
Kita tetap bahagia bila bersama sama
Bahagia bersama
Bersama selamanya
Bahagia selama-lamanya

***

Lagu ni bunyik macam comel je. Sebab tu aku letak kat sini. Hehehe…

Enjoy..

Lagu-lagu Raya

5 September 2010

Ramadhan sudah sampai ke penghujungnya. Antara tanda-tanda yang jelas adalah semakin ramai orang berpusu-pusu ke shopping kompleks pada waktu berbuka dan semakin sikit orang berlumba-lumba ke masjid untuk menunaikan Tarawikh. Tanda-tanda ni dah saban tahun aku perhatikan so ini bermakna aku termasuklah dalam kategori yang sama hehehe.

Antara tanda lain adalah stesen-stesen radio dah start main lagu raya. Walaupun tak sekerap yang aku harapkan, tapi boleh kata dalam sejam tu ada la 3-4 lagu diorang mainkan. Pada pandangan aku, time macam ni patut stesen-stesen radio ni dah stop mainkan lagu lain dan hanya fokus pada lagu raya je.

Kalau sebut lagu raya, lagu-lagu evergreen atau malar hijau tetap menjadi pojaan hatiku. No offence pada komposer-komposer atau artis-artis yang dok sibuk cipta lagu baru, tapi pada pandangan aku…baik rentikan la. Aku tak tau la ada ke manusia yang minat pada lagu-lagu raya baru ni. And bila sebut lagu evergreen ni, lagu-lagu ni perlulah dinyanyikan oleh penyanyi asal. Penyanyi-penyanyi zaman sekarang yang cuba memberi nafas baru…baik hentikan la sebab nafas tu sedikit berbau.

Antara Top 5 lagu raya kegemaran aku (tanpa menurut turutan) adalah seperti berikut:

1. Sepasang Kurung Biru – Khairil Johari Johar
2. Selamat Hari Raya – Sanisah Huri
3. Cahaya Aidilfitri – Black Dog Bone
4. Ku Pohon Restu Ayah Dan Bonda – Al-Jawaher
5. Satu Hari Di Hari Raya – M. Nasir

***

p/s: Di penghujung Ramadhan ni marilah kita sama-sama berusaha membanyakkan amalan. Antara penyesalan aku pada Ramadhan kali ini adalah aku gagal untuk bersolat tarawikh pada setiap malam Ramadhan. Astaghfirullah…

Fulamak Carta SMS Sinar

23 August 2010

Entry ini aku dedicate pada Bapaque, my brother for 14 long years.

Bapaque ni kawan baik aku sejak zaman budak-budak sekolah. So basically dia ni kenal aku luar dalam. So one fine day time naik kereta aku mamat ni dengan selamba badak tukar frekuensi radio aku kepada Sinar.fm.

“Weih, ko buat ape tu? Aku mana dengar Sinar. Tu untuk orang-orang tua macam ko bole la dengar.”

“Baik ko dengar…pepagi best dengar Sinar ni.”

“Takde-takde-takde. Tukar balik channel tadi. Dahla menumpang kereta aku, selamba apam je tukar channel radio.”

“Hahahaha…nanti ko menyesal kalau tak dengar.”

Hujung minggu yang lepas aku balik kampung..Batu Pahat. Along the highway ada la certain areas yang frekuensi radio tak berapa nak clear except for certain channels which are kebanyakkannya for Chinese and Indians listener. Tengah aku channel surfing tu aku terdengar segmen Fulamak Carta SMS Sinar. Owh…aku telah jatuh cinta!! Hahaha

Lagu-lagu retro dan klasik yang menggamit memori zaman sekolah rendah aku. Zaman innocent dan takde nak pikir masalah-masalah harian macam sekarang ni. Kekadang aku terpikir seronok zaman sekolah rendah ni. Kalaula aku boleh balik ke masa silam…aku akan patah balik zaman kanak-kanak…and jadik kanak-kanak semula.

***

Kat bawah ni aku letak Fulamak Carta SMS Sinar. Yang aku bold tu lagu-lagu yang aku nyanyi sekali time drive balik kampung.

No Artist / Lagu
1 CINTA KU SEWANGI KASIH KU – MAY
2 SEMBILU – ELLA
3 GADIS KU – SEARCH
4 WARNA – DATO’ SHIELA MAJID
5 HARUM SUBUR DI HATI – BPR
6 AKU CINTA PADA MU – DATO’ SITI NURHALIZA
7 SEJATI – WINGS
8 ISTILAH BERCINTA – RAMLI SARIP
9 CINTA MU – RAHIMAH RAHIM
10 UNTUK MU SAYANG – FEBIANS
11 KITA INSAN BIASA – JJ & DAYANG KU INTAN
12 SABAR MENANTI – FAHRENHEIT
13 CURANG – LAKSAMANA
14 TERBANG HELANG – DATO’ SHARIFAH AINI
15 KU UKIR NAMA MU – LOVEHUNTERS
16 SECEBIS RAYUAN – BURNMARKS
17 MENGEMIS RINDU – NORANIZA IDRIS
18 KERANA CINTA – MEDICINE
19 SEKUNTUM MAWAR MERAH SEBUAH PUISI – ALLEYCATS
20 RELA MENANTI – OGY & EBBY SAIFUL
21 KE MANA KU BAWA HATI YANG RINDU – JAMAL ABDILLAH
22 DUA INSAN – M.NASIR & YUNIZAR HUSIN
23 SEMANGAT YANG HILANG – XPDC
24 ANDAI DAPAT KU UNDUR MASA – AXL’S
25 TERATAI LAYU DI TASIK MADU – FAUZIAH L
26 DIAM – DIAM JATUH CINTA – RAMLAH RAM
27 RAYUAN KU – ROHANA JALIL
28 KU PENDAM BIARPUN PARAH – HERMAN TINO
29 RELA – TILA
30 ASYIK – AMELINA

Miss You Like Crazy – Natalie Cole

6 July 2010

Even though it’s been so long
My love for you keeps going strong
I remember the things that we used to do
A kiss in the rain till the sunshine through
I try to deny it but I’m still in love with you

I miss you like crazy
I miss you like crazy
Ever since you went away
Every hour, every day
I miss you like crazy
I miss you like crazy
No matter what I say or do
There’s just no getting over you

I can see the love shining in your eyes
And it comes as such a sweet surprise
If seeing is believing it’s worth the wait
So hold me and tell me it’s not too late
We’re so good together
We’re starting forever now

I miss you like crazy
I miss you like crazy
Ever since you went away
Every hour, every day
I miss you like crazy
I miss you, baby
A love like ours will never end
Just touch me and we’re there again

Just one night
And we’ll have that magic feeling like we used to do
Hold on tight and whatever comes our way
We’re gonna make it through
If seeing is believing it’s worth the wait
Just hold me and tell me it’s not too late
We’re so good together we’re starting forever now
I miss you like crazy
I miss you like crazy
No matter what I say or do
There’s just no getting over you
And I miss you, baby
I miss you, baby

When a feeling gets this strong
You know the real thing comes along
And I miss you
I miss you like crazy, baby
Only your sweet love can save me
I miss you like crazy
A love like ours will never end
And just touch me and we’re there again

***

Aku terdengar lagu ni dalam satu iklan Asteruk. Ni satu lagi lagu feveret aku selain daripada lagu Gersang tu. So it’s official yang aku lebih minat lagu-lagu zaman akhir 80-an awal 90-an. Sebab bagi aku, era tu adalah era lagu-lagu evergreen.

Ok, walaupun lagu ni lagu jiwang, ingin aku tegaskan di sini bahawa aku ni jauh sekali dari jiwang ok!! Aku hanya minat pada perkara-perkara yang berunsur seni je.

p/s: tengs kepada cik nana kerana mendapatkan mp3 lagu ni.